
PENDING AMENDMENT

P09-20

"Religious Worship Activity" Definition & Buffer Provisions

9A9E.HEA9!N9:

REVISION AND AMENDMENT TO THE CUMBERLAND COUNTY ZONING ORDINANCE,
AMENDING ARTICLE II, INTERPRETATIONS, CALCULATIONS AND DEFINITIONS, SECTION
203, DEFINITIONS OF SPECIFIC TERMS AND WORDS, SPECIFICALLY: RELIGIOUS
WORSHIP ACTIVITY; AMENDING ARTICLE Xl, LOT AND YARD REGULATIONS, SECTION
1102, YARD REGULATIONS, SUB-SECTION G, BUFFER REQUIREMENTS; AND AMENDING
THE TABLE OF CONTENTS AS APPROPRIATE,

cu RRENT [r,tEETrNG TNFORMATTON:

Joint Planning Board Public Hearing, June 2, 2009, 6:55 pm, 2^o floor Hearing Room, Historic
Gourthouse, 1 30 Gillespie Street, Fayetteville

ADDITIONAL INFORMATION:

The Land Use Codes Committee met on two occasions addressing the County Zoning Ordinance
buffer provisions as these provisions were intended apply to religious worship activities. The
Codes Committee unanimously voted to recommend the Joint Planning Board consider the
attached amendments to the ordinance.
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County Zoning Ordinance Text Amendment 

 
 

REVISION AND AMENDMENT TO THE CUMBERLAND COUNTY ZONING ORDINANCE, 
AMENDING ARTICLE II, INTERPRETATIONS, CALCULATIONS, AND DEFINITIONS, 
SECTION 203, DEFINITIONS OF SPECIFIC TERMS AND WORDS, SPECIFICALLY:  
RELIGIOUS WORSHIP ACTIVITY; AMENDING ARTICLE XI, LOT AND YARD 
REGULATIONS, SECTION 1102, YARD REGULATIONS, SUB-SECTION G.  BUFFER 
REQUIREMENTS; AND AMENDING THE TABLE OF CONTENTS AS APPROPRIATE. 
 
 
AMEND County Zoning Ordinance, Article II Interpretations, Calculations, and 
Definitions, Section 203, Definitions of Specific Terms and Words, specifically: 
Religious Worship Activity, as indicated below: 
 

Religious Worship Activity:  Any premises, the principal purpose of which is religious 
worship and in which the principal structure is the principal place of worship. Accessory 
uses may include without charge religious education classrooms, assembly rooms, 
kitchen, library room or reading room, recreation hall and a one-family dwelling unit 
(parsonage) but excluding day care facilities, food sales, second hand shops, festivals, 
bazaars  and facilities for residence or training of religious order, unless otherwise 
authorized by this Ordinance. 
(Amd. 02-19-08) 
 

 
AMEND County Zoning Ordinance, Article XI Lot and Yard Regulations, Section 1102 
Yard Regulations, sub-section G. Buffer Requirements, as indicated below: 

 
G.  Buffer Requirements. 
 

1.  A solid buffer shall be installed: 
 

a. When a non-residential use abuts a residentially- or agricultural zoned 
property along the side and/or rear property lines;  

 
b. When any commercial off-street parking or loading space abuts a 

residential or agricultural district along the side or rear property lines;  
 
c.  When any use permitted in a residential or agricultural district other than a 

single- or multi-family dwelling abuts a residential or agricultural district along the side or 
rear property lines;  

 
d.  When any multi-family development of more than three residential units 

abuts a residential district or an existing single-family dwelling along the side or rear 
property lines; and  

 



P09-20 Text Amendment (2
nd

 Edition) 2  

County Zoning Ordinance 

June 2, 2009 

 

 
 
 
e.  When any outside storage of materials, equipment or products is visible 

and/or abutting any residential district and/or public street. 
(Amd. 02-19-08) 

 
2.  “Governmental uses” as defined herein and including public and private 

elementary, junior high/middle, and high schools, accredited by the State of North 
Carolina, and “religious worship activity” as defined herein shall be exempt from the 
buffer requirements of this Ordinance. 
(Amd. 11-20-06) 

 
3.  For all All uses classified under sub-section “e” above and regardless whether 

or not the use was  existing at the time of the adoption of this Ordinance, the property 
owner and classified under “a – e” above shall provide and maintain a solid buffer 
completely surrounding the development within two calendar years of said use being 
subject to this Ordinance in accordance with the standards of this sub-section and the 
County Subdivision Ordinance. 
(Amd. 02-19-08) 

 
4. When required by this Ordinance and/or the County Subdivision Ordinance, 

the following standards shall apply: 
 

a.  A vegetative buffer shall be a minimum of three feet in height at time of 
planting to reach a height of six feet within three calendar years; 

 
b.  Solid non-vegetative fencing shall have a minimum height of six feet; 
 
c. Buffer vegetation shall be located between any fence and the common 

property line. 
 
d. Chain link fencing shall not be permitted as a screening alternative, 

regardless of type of modifications made to the chain link fence. 
(Amd. 11-20-06; Amd. 02-19-08) 




